
Uogienės: Kriaušės su karamele ir prieskoniais
Dalinuosi receptu iš stebuklingos Christine Ferber knygos „Mes confitures”
1.2 kg kriaušių;
600 g. cukraus ir 300 g. papildomai karamelei;
4 apelsinų sultys;
1 citrinos sultys;
200 g. žalių obuolių džemo;
1/8 arbatinis šaukštelis malto kardamono;
1/8 arbatinis šaukštelismalto cinamono;
1/8 arbatinis šaukštelis sumalto žvaigždinio anyžiaus.
Nuplauname kriaušes, supjaustome norimo dydžio gabalėliais, pašaliname sėklas ir stiebelius.
Aš naudojau mažytes kriaušes, taigi net nepjausčiau jų, tiesiog pašalinau stiebelius ir barzdeles, sėklas palikau.
Kriaušes užpilti cukrumi, įpilti citrinos sultis, sudėti prieskonius, indą uždengti popieriumi, pastatyti į šaldytuvą nakčiai.
Kitą dieną iš apelsinų sulčių ir likusio cukraus išvirti karamelę ir supilti į kriaušes, išmaišyti, uždengti ir pastatyti nakčiai į šaldytuvą. Mano nuomone, būtų galima virti karamelę ir iš kažkokių kitokių mūsų vietinių vaisių sulčių, arba nupylus šiek tiek to paties kriaušių sirupo išvirti iš jo.
Trečią dieną į kriaušes supilame žalių obuolių uogienę, viską užviriname ir supilstome į stiklainiukus, užsukame dangtelius. Baigta. Toks yra originalus receptas.
O čia mano pakeitimai.
Kadangi naudojau mažas kriaušes ir jų net nepjausčiau, tai labai norėjau tokio persisunkusių sirupu, traškių kriaušių efekto. Ką dariau?
Pirmą dieną užpyliau cukrumi, citrinos sultimis ir padėjau į šaldytuvą.
Antrą dieną uogienę užvirinau, atvėsinau, supyliau karamelę.
Trečią dieną užvirinau, atvėsinau, sudėjau prieskonius, padėjau į šaldytuvą.
Ketvirtą rytą paragavau kriaušes – jos buvo pilnai persisunkusios sirupu, šiek tiek traškios ir nuostabaus skonio. Karamelė ištirpo, bet visa uogienė įgavo nuostabią karamelės spalvą ir labai malonią tirštoką tekstūrą. Supyliau žalių obuolių džemą, jis dar labaiu sutirštino uogienę… deja į stiklainius sudėti žiemai šios uogienės nepavyko – šeima ją lyg skaniausią desertą suvalgė. Man skaniausia su namie gaminta švieža šviežia jogurtine varške.