
Naminis jogurtas
Iki šiol man teko ragauti tik kelis tokius maisto produktus ar prieskonius prie kurių natūralaus skonio įpranti. Vienas jų – naminis jogurtas, avių pieno jogurto skonis intensyvesnis, labiau patraukiantis, karvių pieno – paprastesnis; kitas tai prieskoniai su triumu, pasivežiau jų iš Italijos ir dabar barstau visur, kur įmanoma..
Naminio jogurto pasigaminti išties labai paprasta, ilgainiui jis pakeičia pirktinius persaldintus jogurtus ar net grietinę, taip taip, paskutinius kartus, kai viriau cepelinus, pagardinome juos naminiu jogurtu. Nuvarvinus naminį jogurtą lieka super skanios išrūgos, geriu jas kaskart, kai norisi užkast, ir sveikiu ir kalorijų mažiau nei įprasti užkandžiai.
Pagaminamas labai paprastai, nereikia jokių specialių jogurtinių ar kitokių spec. įrankių, užteks kasdienių virtuvėje naudojamų rakandų.
Produktai
3 litrai naminio pieno (karvės, avies),
Mažasis indelis natūralaus ekologiško jogurto.
Piena užkaitiname, užvirint nereikia, tada atvėsiname iki 30-37 laipsnių. Įpilame į puoduką samtelį pieno, supilame jogurtą, gerai išmaišome, supilame šia masę į pieną, labai gerai išmaišome. Puodą uždengiame ir pastatome labai šiltai. Po 4-5 val. jogurtas sustingsta, palaukiame dar šiek tiek, kol pradeda išsiskirti išrūgos. Paimame tankų sietelį arba surmaišį, įstatome jį į gilų indą, kad nesiektų dugno. Samčiu labai atsargiai pilame jogurtą į sietelį arba surmaišį ir padedame indą į šaldytuvą, išrūgos lėtai išteka iš jogurto, po 10-12 lieka tirštas saldus naminis jogurtas. Labai skanu su švairiomis uogienėmis, galima daryti padažus. Išrūgas galima gerti arba supilti jas į užvirusį pieną – tokiu būdu pagaminsite saldaus pieno sūrį ar varškę.